Historiek
WebLogo

Historiek van de club

Veloce Club Gantois

 

De Koninklijke Gentse Velosport dankt zijn naam aan de in 1885 opgerichte wielerclub ‘Veloce Club Gantois’ .

Samen met Royal Antwerp Bicycle Club is De Koninklijke Gentse Velosport tot op de dag van vandaag één van de oudste wielerclubs van het België.

 

In de beginjaren wierp de club zich voornamelijk op als vereniging voor de wielertoerist. Het is pas later in de jaren 50 dat de Koninklijke Gentse Velosport zijn gloriejaren beleefde in het competitiesegment. Met ondermeer verschillende Belgische en/of wereldtitels in het veld, weg en op de wielerpiste werd de Koninklijke Gentse Velosport een heus begrip in de wielerwereld.

 

Renners zoals ondermeer Aimé Dossche, Firmin Van Kerrebroeck, Albert Van Damme, Alfred De Bruyne, Tom Simpson, Roger en Eric De Vlaeminck, Benoni Beheyt, Willy De Bosschere, Michel Van Aerde, Gustaaf De Smet, Tuur De Cabooter, Filip Van Vooren, Koen Beeckman, Kenny De Ketele, Wouter Weylandt en Gijs Van Hoecke waren in een ver of nabij verleden terug te vinden op de ledenlijst van de KGVS. Al deze renners fietsten een indrukwekkend nationaal en internationaal palmares bij elkaar.

 

Vanaf de beginjaren van het competitiesegment was het uitgangspunt van de club “de jeugdwerking”.

De jeugdcategorien omvatten de categorieën miniemen (8-11jaar), aspiranten (12-14 jaar), nieuwelingen ( 15-16jaar) en junioren (17-18jaar). In een voordurend veranderende omgeving van regelgeven en jeugopleiding blijft de club zijn pioniersfuncie van begeleiding op lange termijn trouw. Het hoofddoel daarbij is :

 

“ondervangen van jong wielertalent en deze mits de gepaste begeleiding,

langzaam laten doorgroeien tot beloftevolle renners”

 

Elke categorie binnen de jeugdwerking vraagt een aanpak met specifieke noden en vormen van ondersteuning en begeleiding.

 

Bij de miniemen wordt de nadruk gelegd op ondermeer de stuurvaardigheid, behendigheid, leren rijden in groep en het leren omgaan met de rijden op de openbare weg, enz… .

 

Bij de aspiranten wordt de nadruk gelegd op de houding van de renner op en naast de fiets, techniek van de fiets, inzicht verwerven in wedstrijdverloop, het leren kennen van je lichaam bij sportprestaties, enz… .

 

Bij de nieuwelingen en junioren wordt de nadruk gelegd op het uibouwen van regelmaat, uithouding en koersinzicht in combinatie met de studies. Deze categorieën zijn de toekomst van het wielrennen.

 

Naast de jeugdcategorieën beschikt de club eveneens over een delegatie beloften (19-22jaar) en eliterenners (vanaf 23jaar).De club neemt in alle categorieën actief deel aan de verscheidene disciplines zijnde de weg, de baan, het veld en het mountainbiken en dit zowel bij de heren als de dames.

 

Om de doelstellingen van jeugdwerking als club te kunnen realiseren is buiten de inbreng van een groot deel vrijwillerswerk een belangrijk financiele imput genoodzaakt. Daarvoor wordt een beroep gedaan op financiele en materieele inbreng via sponsoring.

Stamnummer bij Wielerbond Vlaanderen: 70000470

Ondernemingsnummer Koninklijke Gentse Velo Sport: BE0445.265.929

Rekeningnummer: BE86 8908 7409 8050

 

In gevolg de wet op de privacy van 8 december 1992, heeft iedereen het recht om gegevens (of beeldmateriaal) met betrekking tot zijn eigen persoon of zijn/haar minderjarige kinderen,

van deze site te laten verwijderen of aan te passen. Via secretariaat@gentsevelosport.be kan u dit doorgeven aan onze webmaster.